Eind maart heb ik de mogelijkheid gekregen van Trailrunning Europe om de Amazfit T-Rex Ultra uit te testen. Voor mij kwam dit erg goed uit, want ik was zelf ook op zoek naar een nieuw sporthorloge. Ik doe steeds meer mee aan (ultra) evenementen en ik merkte dat mijn horloge niet meer voldeed aan mijn eisen. Doordat er nu zoveel verschillende merken op de markt zijn, kon ik soms door de bomen het bos niet meer zien.
Amazfit is een merk wat mij nog niet bekend was, maar wat er wel veelbelovend uitzag. In deze review lees je over de functies van de Amazfit T-Rex Ultra en kom je er achter of dit horloge helemaal voor jou gemaakt is!
Toen ik de Amazfit T-Rex Ultra voor het eerst uit de doos haalde, voelde het meteen als een stevig horloge
Ik gebruik mijn sporthorloge 24/7, dus ook voor mijn slaapdata. Dit zorgt ervoor dat ik meer eisen heb waar een horloge aan moet voldoen. Het horloge moet mij als sporter aanspreken, meegaan ten opzichte van de concurrentie, en mij van veel informatie kunnen voorzien tijdens een tocht. Daarnaast moet het horloge ook gebruiksvriendelijk zijn tijdens het inplannen van toekomstige tochten en het bekijken van trainingsdata. Als laatste moet een nieuw sporthorloge natuurlijk een verbetering zijn ten opzichte van mijn oude horloge.
Tegenwoordig is een goede batterij voor velen een van de belangrijkste eisen aan een sporthorloge. Mensen sporten namelijk meer en de activiteiten worden extremer en bijvoorbeeld in mijn geval ook langer. Hierdoor kan je er bij een goed sporthorloge wel vanuit gaan dat deze een goede batterij heeft.
Wat de Amazfit T-Rex Ultra betreft verbaasde de batterij mij erg. Dit horloge lijkt niet leeg te raken. Ik sport veel, zo’n 15 tot 20 uur per week en daarnaast gebruik ik het horloge de rest van de dag ook. Ik wil weten hoe ik heb geslapen, ik wil berichten ontvangen, ik wil meerdere keren per dag mijn vitale functies controleren etc. In mijn dagelijks gebruik met dagelijks sporten hoef ik het horloge maar 1 keer in de anderhalve week op te laden.
Ook tijdens een activiteit gaat dit horloge heel lang mee. Ik heb het horloge tijdens de 100km van de Brabantse Ultra Trail zo’n 10,5 uur gebruikt om te navigeren. De batterij ging de gehele tocht mee. Ook bij het meehelpen tijdens de Sint Anthonis Trail heb ik dit horloge de hele dag gebruikt. Hij was volledig opgeladen en ik heb er 7,5 uur mee genavigeerd. Het batterijpercentage was aan het einde van de dag nog niet eens onder de 60%. Dit is ook nog met de standaard instellingen. De batterijduur kan ook nog verlengd worden door aanpassingen te doen binnen de instellingen van het horloge.
Daarnaast duurt het maar maximaal 2 uur voordat de Amazfit T-Rex Ultra weer helemaal opgeladen is. Handig als je dezelfde dag weer gebruik moet maken van je horloge.
Toen ik de Amazfit T-Rex Ultra voor het eerst uit de doos haalde, voelde het meteen als een stevig horloge. Het horloge heeft een metalen buiten- en onderkant, waardoor die zeker tegen een stootje kan. Ook de knoppen zijn van metaal gemaakt. Het scherm is van glas gemaakt. Na een paar maanden van gebruik zie ik nog nergens een krasje zitten, ook niet op het scherm, terwijl hier geen beschermlaagje over zit.
Je krijgt een siliconen band meegeleverd en deze voelt ook stevig en breed aan. Na een tijdje werd het bandje wat soepeler, maar dat vond ik alleen maar fijner. Nu voelt deze wat meer één met mijn pols.
Kortom, de Amazfit T-Rex Ultra kan heel wat aan. Ik hoef bij dit horloge echt niet bang te zijn dat deze snel kapot gaat. Dit horloge is immers ook gebouwd voor de extreemste sporten. Van skydiven tot free-diving. Geen enkele sport is te gek voor dit horloge.
Door het materiaal van het horloge voelt deze wel wat zwaarder aan. De Amazfit T-Rex Ultra is namelijk 89 gram. Ik heb behoorlijk dunne polsen. Hierdoor voelde ik het horloge aan het begin erg veel aan mijn pols hangen, maar toen ik het horloge een weekje om had, voelde ik deze helemaal niet meer. Het horloge geeft geen huidirritatie en veroorzaakt geen drukpunten. En zo hoort dat!
De Amazfit T-Rex Ultra heeft niet alleen knoppen maar ook een touchscreen. Dit touchscreen werkt heel goed. Er zit totaal geen vertraging op het scherm. Je kan razendsnel door alle velden heen scrollen. Daarnaast zit er ook geen vertraging op als je alleen de knoppen gebruikt.
Door de knop links boven te gebruiken, kom je in een menu waar je alle overige functies kan bedienen. Door de knop links onder te gebruiken kom je bij al je vitale metingen en activiteiten van die dag. Het menu van het horloge kan je ook naar eigen wensen aanpassen. Als je bepaalde informatie niet interessant vindt, kan je dat weghalen. Of juist instellen om dat als eerste te zien.
Door de knop rechtsboven te gebruiken kom je in een menu waar je een bepaalde activiteit kan starten. Dit is daarnaast ook de ‘Select’ knop van het horloge. De knop rechts onder dient als je ‘Back’ knop. Hierdoor ga je terug naar het vorige menu.
Als ik een activiteit wil starten, moet ik eerst wachten totdat het horloge een GPS-verbinding heeft. Naar mijn ervaring duur dit nog geen 20 seconden. Ik zit pas net in mijn eerste warming-up oefening of het horloge geeft al aan dat die klaar is om te beginnen.
De Amazfit T-Rex Ultra heeft ook een ‘Amoled’ scherm. Hierdoor is het scherm erg helder en is alles goed zichtbaar in het donker, maar ook overdag als de zon bijvoorbeeld op het scherm schijnt.
Tijdens mijn activiteiten heb ik de data schermen altijd erg aangenaam gevonden. Je start met een scherm waarop je je snelheid, tijd, afstand en tempo kan zien. Een scherm later zie je je hartslag. Daarna een scherm met bijvoorbeeld je aantal stappen, cadence, gemiddelde cadence (het aantal stappen dat je per minuut zet) en verbrande calorieën. Als laatste heb ik een scherm met mijn navigatie. Dit zijn de gegevens die ik zelf heb ingesteld, maar je kan zelf de data schermen instellen zoals jij dat zelf wilt. Je kan meer of minder schermen gebruiken of andere data instellen. Ook kan je de volgorde van de data schermen aanpassen.
Als je een Amazfit horloge gebruikt worden alle activiteiten opgeslagen in de Zepp App. Eigenlijk zoals bij andere sporthorloge merken, zie je hier een totaal overzicht van alle door je horloge gemeten data. Toen ik dit horloge ging testen vond ik het gebruik van de Zepp App erg eenvoudig. Alle data staat heel duidelijk vermeld en je kan zelfs de data personaliseren en aangeven wat je als eerste wilt zien en wat je onderaan wilt zien, omdat je bepaalde dingen bijvoorbeeld niet zo belangrijk vindt. Ook worden slaap en activiteiten nog extra duidelijk vermeld onder een sneltoets aan de onderkant. Hierbij krijg je meteen een heel uitgebreid overzicht van je slaap of al je gemeten activiteiten.
In de Zepp App kan je ook veel extra aankopen doen. Je kan namelijk nog extra achtergronden kopen voor op je horloge, maar ook extra functies zoals: een ab-trainer, drinkwater tracker, een meditatie app etc. Sommige tegen betaling, maar veel functies zijn gratis.
In de Zepp App heb je ook de ‘Zepp Coach’. De Zepp Coach is een functie die gebruikt maakt van AI om een trainingsplan voor jou te maken. Hierin kan je bijvoorbeeld aangeven dat je bij je volgende Marathon een tijd wilt behalen van 4:00u. Door middel van jouw gemeten activiteiten en persoonlijke data zoals: gewicht, lengte en leeftijd maakt de Zepp Coach een gepersonaliseerd trainingsschema. In de Zepp App kan je een overzicht zien van je trainingen, een kalender waarop wordt aangegeven hoelang je jezelf nog kan voorbereiden, maar ook wat het slagingspercentage is aan de hand van je gemeten activiteiten. Voordat je een activiteit start, geeft de Amazfit T-Rex Ultra aan wat voor training er vandaag op de planning staat. Tijdens je activiteit geeft je horloge aan of je je aan het plan houdt, qua tempo en hartslag.
Ik heb de navigatiefunctie als erg positief ervaren. Je kan de kaart aanpassen hoe jij het graag wilt door bijvoorbeeld de achtergrond van kleur aan te passen of je route lijn van kleur te veranderen. Je kan de kaart in en uitzoomen voor meer details en je ziet onder andere: paden, autowegen, meren, bossen, etc.
Je kan instellen of je jouw locatie altijd naar het noorden wilt laten wijzen of dat je de kaart laat meedraaien naar welke kant jij opkijkt. Ik vond optie twee het handigst. Zo zag ik namelijk ook duidelijk welke paden om mij heen lagen.
Door middel van een ‘GPX-bestand’ kan je eenvoudig een route in je horloge zetten. Als je het GPX-bestand hebt gedownload, kan je hem openen in de Zepp App. In de Zepp App wordt de route meteen geopend en kan je hem opslaan of direct versturen naar je horloge na de synchronisatie. Wat ook mogelijk is om zelf een route op te nemen in de Zepp App. Tot slot is het ook mogelijk om een opgeslagen route om te zetten in een GPX-bestand en deze voor jezelf te bewaren of te delen met een andere sporter.
Als je bij de Amazfit T-Rex Ultra duidelijke kaarten wilt hebben, dan moet je eerst een kaart van het gebied erin zetten. Dit is anders dan ik gewend ben, maar wel ook zo gebeurd.
Wat mij het meest verbaasde is de batterijduur. De batterij gaat erg lang mee en dat zie ik graag.
Wat mij betreft is de prijs-kwaliteit verhouding goed. De Amazfit T-Rex Ultra kost € 399,90. Dit is inclusief vele functies en gratis kaarten die je alleen vooraf moet downloaden. Daarnaast is de kwaliteit van het horloge mij uitstekend bevallen. De T-Rex Ultra is stevig, heeft een goed design en een uitstekende beeldkwaliteit.
De afgelopen maanden is de Amazfit T-Rex Ultra mij heel goed bevallen. Het touchscreen reageert erg snel en het is een gebruiksvriendelijk horloge wat alles kan meten wat je wilt weten als intensieve sporter. Wat mij het meest verbaasde is de batterijduur. De batterij gaat erg lang mee en dat zie ik graag. Het is niet handig als ik mijn horloge halverwege de tocht moet opladen bij een verzorgingspost of voor de zekerheid een powerbank moet meedragen.
Wat dit horloge ook erg aantrekkelijk maakt is de prijs. Ik vind dit horloge te vergelijken met bijvoorbeeld duurdere Garmin horloges. Deze gaan al snel richting de €800+. Garmin heeft dan wel wat extra functies zoals een Solar scherm waardoor de batterij langer meegaat. Maar voor mij is dat niet nog eens €500-€600 waard.
Daarnaast heeft de Amazfit T-Rex Ultra nog wat meer data functies die ik nog niet heb gebruikt. Dit zijn namelijk de hoogtemeterfuncties, de duikfuncties, extreme sportfuncties en de krachttraining functie. Dit komt omdat ik nog niet in de bergen ben geweest, nooit heb gedoken of geen extreme sporten doe, zoals skydiving of motorcrossen. Wel ben ik van plan om ook ultra evenementen te doen in de bergen. Dit zal een mooi moment zijn om wat andere extra functies te testen.
De Amazfit T-Rex Ultra heeft mij positief verbaasd. Wat zwaarder en een uitstekend (ultra) hardloophorloge, maar ook zeker een goede smartwatch met functies voor elk type sporter. Een horloge die eigenlijk niet zwaar aanvoelt als je eraan gewend bent, ook voor sporters met de dunste polsen zoals ik. Ook is de Amazfit T-Rex Ultra altijd foutloos geweest in het bijhouden van mijn vitale functies en activiteiten. Het opstarten van een activiteit werkte altijd, GPS-verbinding zoeken ging altijd erg snel en tijdens het gebruik als smartwatch heeft het horloge ook nooit mankementen gehad. Oftewel het is een hartstikke betrouwbaar horloge.
In juni doe ik mee het de ‘1000km Nature Challenge’ van Trail Events. Hierdoor moet ik elke dag zo’n 33km gaan afleggen. In deze maand gaat dit horloge veel gebruikt worden. Want door de goede batterij zal ik hem ook dan bijna niet hoeven opladen. Daarnaast zal ik ook niet verdwalen door de kaarten en precies weten wanneer ik de 1000km heb gered. Ook zal dit horloge nog vele ultra’s met mij meemaken.
Ben jij nog opzoek naar een sporthorloge en denk je dat de Amazfit T-Rex Ultra iets voor jou is?
De Amazfit T-Rex Ultra is te verkrijgen in 2 kleuren: Zwart en Sahara.
Je vindt dit horloge en andere modellen van Amazfit in onze Trail-Shop.
Wie weet loop jij binnenkort met jouw nieuwe sporthorloge!
Met behulp van cookies kunnen we analyses maken en jouw ervaring op onze website verbeteren, lees meer. Ik snap het