The Garmin, the Polar and the Coros

Gear Coros Garmin Horloges Polar Robert

Gebruikersverslag

Nee het heeft niks te maken met die goede film, kwam alleen zo in mij op. Drie sportklokjes in een gebruikerstest. Ik wil het hebben over de Garmin Fenix 6X sapphire, de Polar Grit X en de Coros Apex Pro. Als je nu meteen wilt weten welke het beste klokje is, dan heb je pech, ik ga je het niet vertellen. Ze hebben allen hun eigen sterke en zwakke punten, hun voor- en nadelen. En heel eerlijk dat ligt niet aan de klokjes, maar wat je ermee wil doen. Het is ook zeker geen vergelijk, alleen al het grote prijsverschil maakt dat het niet eerlijk kan zijn. En daarnaast is de Garmin die ik heb ook nog iets groter dan de andere twee. Wat dan wel zul je je afvragen; nou heel simpel, noem het een gebruikersverslag.

Ik loop graag hard door de natuur en maak dan gebruik van een klokje. Dit om te zien hoe hard en waar ik loop en nog mooier, waar mijn startpunt is geweest. Altijd handig om bv. je auto weer te kunnen vinden. De Garmin Fenix 6X sapphire is mijn dagelijkse klokje, de Polar Grit X en de Coros Apex Pro heb ik in bruikleen. Geeft dit meteen een scheef beeld, ja zou kunnen. Ik heb in ieder geval geprobeerd er met een open blik naar te kijken. Voor de oplettende lezer, ja de Fenix 6X is inderdaad net iets groter dan de andere twee.

Garmin Fenix 6X sapphire

Scherm: 1.4”  
Resolutie: 280×280     
Gewicht: 93gr.          
Connectiviteit: Bluetooth, ANT+, WiFi   
Accu: 420mAh

De Garmin Fenix horloge is het meest uitgebreide klokje wat er is, ook het duurste (ca 750 euro). Zeker voor die mensen die graag op welke manier dan ook willen navigeren is het een perfect klokje. Het is ook de enige waar echte topografische kaarten op zitten. Ik heb de versie met saffierglas, dit omdat ik niet voorzichtig wil zijn met mijn klokje zodat het niet beschadigt, ja ja je kan het ook gewoon lezen dat ik nog wel lomp kan zijn. Ik heb hem nu dik een jaar en ja er zit een minuscuul krasje op het glas, je ziet het alleen als het licht er net verkeerd op valt. Zo zie je, ook saffierglas kan je beschadigen. De hele discussie over wel of geen screenprotector kan ik makkelijk onderbouwen, je hardloopschoenen laat je toch ook niet in de doos zitten…

 

Coros Apex Pro

Scherm: 1.2”  
Resolutie: 240×240     
Gewicht: 59gr.          
Connectiviteit: Bluetooth, ANT+  
Accu: 350mAh

Voor de Polar Coros Apex Pro betaal je ongeveer 500 euro. Net als de Garmin zit hier saffierglas in. Bij de Polar Coros is de metalen rand ook nog eens van titanium, mede hierdoor is hij het lichtste van de drie.

Omdat ik mijn Garmin altijd links draag moeten de andere dus om de rechterpols. Even wennen maar het werkt. Maar wat blijkt, je kan het scherm gewoon omdraaien, als je dan ook nog de bandjes even omdraait is het meteen ideaal klokje voor wie hem op rechts wil dragen. Het is ook het enige klokje met “maar” 3 knoppen, waarvan 1 een draai/druk knop is. Bediening is daardoor best makkelijk, al draaide ik soms net de verkeerde kant op natuurlijk. Toen ik hem voor het eerst in mijn handen kreeg was ik aangenaam verrast door het gewicht, of eigenlijk het ontbreken ervan. Het is echt een lichtgewicht klokje, maar zeker geen fragiel klokje. Het bandje voelt heel soepel aan, en ligt daardoor ook heerlijk om je pols.

Polar Grit X

Scherm: 1,2” 
Resolutie: 240×240     
Gewicht: 64gr.           
Connectiviteit: Bluetooth           
Accu: 346mAh

Polar wil met de Grit X ook de trailwereld iets kunnen aanbieden.  Met een prijs van ongeveer 350 euro is het de goedkoopste van de drie. Dit komt mede doordat deze geen saffierglas heeft. Er zal dus iets eerder een beschadiging op kunnen komen. Gelukkig ligt het glas wat verzonken in de metalen rand zodat daar de eerste klappen mee worden opgevangen. De Grit X heeft net als de Apex Pro een “touchscreen” Persoonlijk vind ik dat niet handig, als je wat zweet…en ja dat doe ik, zal je klokje denken dat je op het scherm drukt en gaan veranderen. Gelukkig kan je dit op beide klokjes ook uitzetten en kan je met de knoppen alle functies bedienen. Het opladen gebeurt met een plaatje wat d.m.v. een magneet aan de achterkant vast komt te zitten. Dit vind ik een hele mooie oplossing. De andere twee hebben een stekkertje, bij de Coros laat dat snel los vind ik. Het bandje van de Grit X vind ik wat stug. Zeker als je een goede hartslagmeting wil dan heb je het bandje wat stakker zitten. Het bandje heeft ook de minste rek en na een tijdje ga je dat wel voelen. Van alle drie heeft de Grit X wel de beste polshartslagmeting, ook tijdens het hardlopen. Dit is ook waar Polar vandaan komt en het blijft hun sterkste punt.

Voor mij is het gebruik van de Grit X het minst duidelijk, hier heb ik toch af en toe de gebruikshandleiding voor nodig gehad om bepaalde functies door te krijgen. Ook merkte ik dat als je met een route gaat lopen je vooraf je kompas moet kalibreren. En dat helaas elke keer. Wel leuk bij een georganiseerde trail, de mensen die druk hun arm bewegen hebben dus een Polar. Misschien is dit niet nodig, maar ik heb nog niet gevonden hoe je dit kan omzeilen.

Als je een route hebt gemaakt met Komoot, dan krijg je ook een duidelijke navigatie en zal je Grit X van tevoren een melding geven welke kant je op moet. Wat ik jammer vind is dat je geen meldingen van je telefoon op je Grit X krijgt als je met een activiteit bezig bent. Dit kan wel als je niet met een activiteit bezig bent. Het is juist zo handig om snel te kijken wat voor melding het is zonder steeds je telefoon te hoeven pakken. De Grit X is van de drie de enige die, zonder extra accessoires, het vermogen bij lopen kan weergeven.

Website en of app

Naast het klokje vind ik ook de software en website erachter heel belangrijk. Ik wil namelijk graag weten wat ik doe, waar ik gelopen heb, mijn hartslag tijdens het sporten, noem maar op. Zowel Garmin en Polar hebben een uitgebreide website. Voor de Coros is dit heel beperkt. Ik vind het grote scherm van een pc of laptop wel lekkerder werken dan dat ik alles op mijn telefoon moet doen.

Alle drie hebben ze ook een app voor de telefoon, daar vind je bijna alle informatie terug. Wat ik mis bij de Polar is dat je met de telefoon niet meteen een gpx bestand naar het klokje kan sturen. Dit moet dan via Komoot. Het kan wel met de andere twee. Bij de Polar moet je dat via de website doen, wat onduidelijk. Daar vind je de route onder favorieten, maar op het klokje staan ze niet onder favorieten maar onder routes. Om de navigatie dan goed te laten werken moet je binnen een aantal meters vanaf het start punt gaan starten met je activiteit. Sta je ergens anders, bv. als de start locatie op een andere plek gezet is dan heb je een probleempje. Je kan dan wel ergens op de route starten, maar is mij nog niet gelukt. Wat Polar wel mooi doet is dat je achteraf je activiteit kan splitsen in bv. 0.5 of 1km.

De site van Garmin is denk ik het meest uitgebreid, daar kan je echt alles op doen, van het volgen van je training, trainingsprogramma’s tot het maken van routes. Daarnaast kan je verbinding maken met vrienden en groepen. Je activiteiten kan je dan zichtbaar maken voor vrienden of groepen. Ideaal als je jouw loopjes met anderen wil delen, maar niet voor vreemden.

De batterij, of beter de accu…

Ja hier wijd ik een aparte alinea aan. Het lijkt wel of de keuze van een sporthorloge bepaald wordt door de langste accuduur. Ja natuurlijk wil ik ook niet dat ik elke dag mijn klokje moet opladen, ik wil hem wel gewoon gebruiken. De accuduur is geheel afhankelijk van wat je met je klokje doet, welke functies heb je aanstaan en met welke instellingen. Van de Apex wordt gezegd dat hij de beste accuduur heeft. Ja dat klopt als je het klokje alleen als horloge gebruikt. Als je hem net uit de doos haalt staat hij zo ingesteld dat hij maar 1 keer per 10 minuten je hartslag meet, bij de Grit X en Fenix 6X is dat continue. Dit geeft dus al een heel scheef beeld. Tijdens een activiteit houdt de Fenix 6X het duidelijk het langste vol, daarna de Apex Pro en dan de Grit X. Maak je gebruik van de navigatiefunctie en heb je hem op het kaartscherm staan dan zie je dat de grafische berekeningen duidelijk wat energie vraagt. Dan is het verschil tussen de Fenix en Apex een heel stuk minder.

De Fenix 6X gaat dus het langste mee. En ja daar ben ik blij om, maar heel eerlijk, als ik langer ga lopen neem ik het kabeltje mee en een kleine powerbank. Als ik dan even pauze neem, dan hang ik hem aan het kabeltje en laad ik hem bij. Dit kan gewoon tijdens een activiteit. Ja, je polsmeting wordt dan niet waargenomen. Voordeel bij de Fenix is dat je meteen ziet dat de oplader is aangesloten. Bij de Apex kan je zien dat het accu percentage oploopt. Bij Grit heb ik dit niet kunnen ontdekken.

Functies

Ik heb lang niet alle functies van alle drie uitgeprobeerd, ik heb ze alleen gebruikt met hardlopen en wandelen. Met wandelen heb je wat meer tijd om te kijken wat er op het scherm gebeurt. Een paar wil ik wel uitlichten. Een leuke feature op de Grit X is de “Hill Spliter” deze geeft je prestaties aan wat je doet tijdens een klim en afdaling. Zeker als je deze data bekijkt op de Polar Flow site of app kan dit een mooie toevoeging zijn voor je trainingen. Daarnaast op de Grit X de “Fuel Wise” functie. Hiermee is de Grit X instaat om, samen met Komoot, je te waarschuwen dat je moet drinken of eten, maar ook hoeveel energie je tot je moet nemen. Echt mooie functies voor de gedreven sporter.

Op de Fenix het je “Climb Pro” deze geeft je alles aan over het klimmen en dalen tijdens het navigeren. Zo weet je bv. hoelang een klim nog duurt, hoever je nog moet klimmen en hoeveel klimmetjes, of afdalingen, je nog krijgt.

Wat ik leuk vind aan de Fenix is dat je elk scherm volledig naar eigen wens kan aanpassen. Ik heb nu alles zo ingericht dat ik precies die informatie krijg die ik wil. De Apex kan dit ook, maar wat beperkter. Bij de Grit is het zoals het is. Daarnaast heb je op de Fenix veel meer functies, een groot gedeelte ervan gebruik ik ook, denk aan contactloos betalen. Er kan ook muziek op, dit gebruik ik helemaal niet. Hier merk je waarom je voor de Fenix een stuk meer betaald.

Keuze

Om je een klein beetje te helpen als je een keuze wil maken kan ik het volgende zeggen: Wil je echt navigeren op welke manier dan ook met alles erop en eraan, dan de Fenix 6X. Ben je een fanatieke hardloper die ook op de trails loopt en alles wil doen met de hardloopdata en voor een lager budget, dan de Grit X. Blijft over de Apex Pro, dit is gewoon een goed klokje voor een juiste prijs. Voor alle drie geldt dat je geen slechte koop ervan hebt, het is alleen aan jou om een juiste keuze te maken. Ik heb de klokjes alleen gebruikt tijdens het hardlopen, maar je kan ze ook bij andere sporten gebruiken om je gegevens bij te houden, denk aan fietsen, mtb, wandelen, etc. Ik ga ze niet allemaal noemen, het zou een heel lang verhaal worden.

Wil je meer info? Die vind je op:

Garmin: https://buy.garmin.com/nl-NL/NL/p/641435/pn/010-02157-11
Polar: https://www.polar.com/nl/grit-x
Coros: https://coros.com/apex-pro.php

Workshops

Tijdens de navigatie workshops die ik geef bij Trailrunning neem ik altijd alle navigatiemiddelen mee die ik heb, dan zou je ze dus zelfs kunnen uitproberen. Kijk op https://trail-events.com/workshops voor meer informatie hierover.

 

 

Wellicht tot snel bij een van onze workshops!

Tot de volgende keer,

Robert van de Rijst
robert@trail-running.eu

Wis filter
Filter op categorie
Laden...

Niets gevonden

Deel deze pagina: