Manon aan de start van de Marathon des Sables

Blog Manon Loeffen Ultra Trail
Over de auteur
Manon Loeffen
Manon is helemaal in haar element wanneer ze uren lang met haar rugzakje mag hobbelen door de mooie natuur. Zelfs in de nacht! Lees verder voor meer over Manon.

Op 12 april 2024 sta ik aan de start van mijn grootste avontuur ooit: de Marathon des Sables.

Wat is de Marathon des Sables?

De Marathon des Sables is een meerdaagse, volledig self-supporting, voetrace door de Sahara met in 2024 een totale lengte van 252 km. Het evenement duurt in totaal 11 dagen, waarvan de race 7 dagen duurt en verdeeld is in 6 etappes.

Waarom doe ik mee?

Ik heb altijd al van uitdagingen gehouden, wil altijd het beste uit mezelf halen en grenzen opzoeken om te kijken wat ik nog meer zou kunnen. Een jaar of 10 geleden zag ik filmpjes van deze race op social media, en was het vooral leuk om het er met anderen over te hebben, want destijds leek dit voor mij nog onmogelijk haalbaar.

De MdS is sinds dat moment altijd ergens in mijn achterhoofd blijven hangen, en toen ik begon met het lopen van ultra’s en door had hoe leuk dat was ben ik een spaarpotje begonnen. Dat spaarpotje zit inmiddels al een tijdje vol, en toen ik afgelopen September mijn eerste 100 mijler finishte tijdens de Great Escape, was dat voor mij het signaal dat ik er klaar voor was. Dus de inschrijving voor de race van 2024 kwam dan ook niet veel later.

Voorbereiding

Hoe train je voor een meerdaagse trail, die ook nog eens in extreme hitte plaatsvind en waarbij je de gehele weg al je spullen met je mee sjouwt in een rugzak?

Route

De route loopt door het zand, maar er is “maar” 25% dat echt door het mulle zand gaat. De rest bestaat uit verharde ondergrond, opgedroogde modder, stenen, rotsen en harder zand waarop je prima zou moeten kunnen rennen. Ook schijnt het zand vele malen fijner te zijn dan in Nederland. Trainen in het zand of op het strand is dus zeker een goed idee, maar je kunt de echte omstandigheden nooit nabootsen.

Het programma

  • 12 April: Bus naar het tentenkamp
  • 13 April: Administratie, technische en medische checks
  • 14 April: Eerste etappe – 31,1 km / 282 hoogtemeters
  • 15 April: Tweede etappe – 40,8 km / 550 hoogtemeters
  • 16 & 17 April: Derde etappe (“the long one”) – 85,3 km / 1154 hoogtemeters
  • 18 April: Etappe 4 – 43,1 km / 390 hoogtemeters
  • 19 April: Etappe 5 – 31,4 km / 252 hoogtemeters
  • 20 April: Etappe 6 – 21,1 km / 160 hoogtemeters. Bus terug naar Ouarzazate.
  • 21 April: Prijsuitreiking, gezamelijk diner en feest!
  • 22 April: Vertrek terug naar huis

Trainingsschema

Inmiddels heb ik al een jaar of 25 ervaring in het hardlopen en in de afgelopen 5-6 jaar de nodige ultra’s achter de rug. Ik ken mijn lichaam als geen ander en weet onderweg precies wat ik nodig heb en voel ook aan wat er wanneer mis gaat. Qua trainingsschema ziet deze voorbereiding er dan ook niet heel veel anders uit dan bij een normale ultra.

Waar het grote verschil in zit, en wat voor mij ook de grootste uitdaging wordt, is extreme omstandigheden. Je traint in de winter, voor een race in de hitte. En ook al wordt het als je geluk hebt wel eens 35-40 graden in onze zomers, en hebben we een hele hoop plekken waar je in het zand kunt rennen, de woestijn is gegarandeerd anders dan alles wat je ooit gedaan hebt. En dan moet je ook nog al je spullen zelf met je meesjouwen.

Hitte training

Om eens te voelen hoe het is om in de hitte te trainen, ben ik samen met 2 mede MdS’ers, een 2 uur lange training gaan doen op Papendal, in de klimaatkamer. Die kunnen ze voor je instellen op standje woestijn, er is een loopband en 2 fietsen en daar mag je helemaal los. Na die 2 uur trainen bij 35 graden en een hele lage luchtvochtigheid heb je een klein idee hoe het in de woestijn gaat voelen. En dat is me (gelukkig maar) 100% meegevallen!

Voeding en spullen

Op 13 april, tijdens alle checks, krijg ik mijn startnummer en geef ik mijn koffer af aan de organisatie. Ik blijf dan achter met een rugzak van ongeveer 10 kilo, vol spullen en eten, en dat is alles wat ik heb voor de week en wat ik ook de gehele route op mijn rug met me mee draag. Er zijn geen dropbags, geen verzorgingsposten met lekkers, en ook niemand die je spullen draagt of verplaatst. Het enige dat je wel krijgt zijn waterpunten iedere 7-12 km en een tentenkamp waar je een “dak” boven je hoofd krijgt.

Ieder item dat mijn rugzak in gaat is op de keukenweegschaal geweest en iedere gram is serieus overwogen

Zoals bij veel grotere evenementen die lang duren heb je een lijst met verplichte items, en er is een minimum aan calorieën die je per dag bij je moet hebben aan eten. Wat voor eten dat is en wat je verder aan optionele (luxe) spullen meeneemt is aan jou.

Zo is een gel zwaarder en levert minder energie dan een reep, maar je wilt niet de hele weg hetzelfde eten. In plaats van 1 marathon loop je er nu 6 in een week, dus hoeveel extra eten neem je mee? Welke snacks smelten niet en zijn nog lekker na een week in je rugzak in die warmte? Ga je voor een kussen om lekker te slapen ’s nachts of heb je liever halverwege de week een schoon shirt?

Ieder item dat mijn rugzak in gaat is op de keukenweegschaal geweest en iedere gram is serieus overwogen met de vraag of het echt essentieel is om de finish te kunnen halen. En als dat niet zo is, heb ik de grammen ervoor over om het toch mee te sjouwen, zodat ik wat extra luxe heb onderweg?

Navigatie

Gek genoeg is het onmogelijk om de weg kwijt te raken onderweg. De route staat namelijk aangegeven met paaltjes en vlaggetjes. Daarnaast zijn er voldoende checkpoints en loop je er natuurlijk niet alleen. Deels (vooral in de duinen, het is er alles behalve vlak) is de route niet meer aan te geven met vlaggen en krijg je instructies om een aantal graden en aantal kilometer op kompas te lopen. Je komt er mee weg zonder te weten hoe het werkt en iemand anders te volgen, maar het is altijd beter om het gewoon even zelf te oefenen. Echt ingewikkeld is het namelijk niet.

Onzekerheid en mindset, een groot deel van het avontuur

Net als bij iedere ultra is er niemand die de garantie krijgt om de finish te halen. Daarbij kun je je een heel eind voorbereiden en zijn er meer dan genoeg oud deelnemers die je op weg kunnen helpen. Maar uiteindelijk komt het er allemaal op neer welke keuzes jij maakt als het gaat om training, voorbereiding, eten en spullen. Daarbij zijn de omstandigheden nergens vergelijkbaar met de echte race en zul je ook van te voren, ondanks welke voorbereiding dan ook, nooit precies weten hoe het daar zal zijn. Je mindset zal hier nog veel meer dan bij een normale ultra een rol gaan spelen in de weg naar die finishlijn, en dat is meteen ook weer onderdeel van het hele avontuur.

Volg Manon!

Afgelopen maandag, 8 april, is Manon naar Marrakech vertrokken, waar het aankomend weekend allemaal gaat beginnen. Zondag 14 april gaat de race van start.

Het is spannend en ontzettend gaaf tegelijkertijd en een ding is zeker: het wordt een hele bijzondere week! Vind je het leuk om mij te volgen tijdens de race, dan kan dat via onderstaande knop.

Zoek op Manon Loeffen of op startnummer 336

Volg Manon tijdens de MdS

 

 

 

 

 

 

 

 

Geïnspireerd geraakt?

Vind jij ook plezier en uitdaging in het lopen van lange afstanden door de natuur?

Trail Events organiseert een Ultra van 50km aan het eind van iedere maand! Drie van deze ultra’s bieden zelfs de mogelijkheid om een 75km of 100km ultra te lopen.

Verleg je grenzen over de mooiste routes van Nederland.

Kijk eens op de Trail Events kalender om te zien welke ultra binnen jouw planning past.

Naar overzicht ultra’s Trail Events

Deel deze pagina: